Toen ik het geschreven woord BREATHE zag, wat ademen betekent, moest ik meteen denken aan alle programma’s die we daar over hebben. Bijvoorbeeld ‘buik ademhalen’ wat een veel gebruikte term is voor een programma dat je vanuit je buik ademhaalt. Maar dan nog heeft iedereen een eigen interpretatie van hoe dat dan in het lichaam werkt.
Body-mind code
Ademen en ademhalen is een ‘body-mind’ code. Dat betekent dat het woord informatie bevat over hoe jij er over denkt en die gedachte stuur je ongemerkt door naar je lichaam. Dus als jij bij ademen denkt aan benauwdheid, omdat je vaak benauwd bent geweest, dan zal je lichaam onmiddellijk benauwd worden. En als jij bij ademen ‘adem halen’ denkt, dus dat je bewust de adem binnen moet halen, zul je meteen extra je best doen om meer lucht binnen te halen. Misschien wel meer dan je nodig hebt!
Cultuurinvloed
Een body-mind code is ook afhankelijk van de cultuur waar je in bent. Dus hoe er algemeen door de meeste mensen over wordt gedacht is ook van invloed op jou. Buik is ook een body-mind code. In onze cultuur wordt algemeen aangenomen dat je buik plat moet zijn en dat je je buik dus in moet trekken. Wat denk je, wat dat voor betekenis heeft voor je adem? Trek je buik maar bewust in en denk tegelijk dat een buikademhaling het meest ideale is! Merk je hoe die twee codes elkaar in de weg zitten?
Ademinstructies
In elke methode zitten ook instructies met betrekking tot ademen. Zodra jij, deelnemend aan die lessen, het woord ademen, of adem in, adem uit, hoort, zal jouw body-mind code met betrekking tot ademen in werking treden. Dat is je eigenlijk aanzetten in een vast patroon van ademhalen. Het is moeilijk om daarmee het weldadige van wat er met die instructies bedoeld is te gaan ervaren.
Ademen is afhankelijk van wat je doet
Moshe Feldenkrais heeft steeds in zijn lessen het uitgangspunt dat ademen geen vaste vorm heeft, maar in iedere situatie weer net even anders is of heel sterk anders. Dus als je zwemt, hardloopt, een zonnebad neemt, iets optilt, zingt of in rare houdingen bij de afvoer van je gootsteen moet zijn, steeds zal je adem zich hieraan aanpassen. Hij heeft daarom een heel andere aanpak van ademverbetering. Hij helpt jou met zijn lessen je lichaam vrijer te maken, waardoor de adem meer bewegingsruimte krijgt. Dat werkt in alle lessen eigenlijk. Eigenlijk kun je na elke bewegingsles ‘Bewust worden door bewegen’ voelen dat je ademhaling rustiger is geworden en/of dat er meer van jou aan deelneemt. Of je voelt het als vanzelfsprekender en meer vanzelf gaand.
De ademlessen van Moshe Feldenkrais
Toch heeft de Feldenkrais Methode ook ademgerichte lessen. De ademhalingslessen zijn echter niet gericht op het verbeteren van de adem. Ze leren je niet hoe je moet of hoe je beter kunt ademen. Deze lessen benutten de ademhaling en haar ritme en afwisseling in het in- en uitademen om bewegingsruimte te vergroten. Ze sturen in de ademhaling zodat juist waar de adembeweging is, je iets anders doet dan je gewoonlijk doet. Dat voelt eerst onnatuurlijk en vraagt om zoeken in jezelf waar en hoe je dat kunt organiseren. Afhankelijk van hoe vast je in je adempatroon zit, zal je het sneller of juist minder snel makkelijk voor jezelf weten te maken.
Wil je Feldenkrais’ lessen ook ervaren?
Je kunt nu gemakkelijk zelf een zestal ademlessen ervaren in mijn nieuwe lessenserie ‘Geef jezelf meer ademruimte!’ op mijn website. Deze lessen, de opgenomen zomerlessen in 2021, zijn alleen in audio. Dit is bewust, omdat in de Feldenkrais Methode een belangrijk onderdeel is dat je je weg zelf vindt op grond van de uitgesproken woorden. Het is een soort geleide reis in beweging. De woorden zijn daarom steeds zo gekozen dat zij je daarbij helpen. Het zijn voornamelijk richting woorden, beweeg je rechter elleboog in de richting van je linker heup, bijvoorbeeld. De opdracht is te organiseren hoe je in je lichaam dat gemakkelijk kunt maken. Daarnaast zijn het woorden die je helpen ervaren wat er dan in je lichaam gebeurt.
Ben je visueel ingesteld en wil je dus eigenlijk eerst zien, dan is dit een uitdaging voor je. Soms geef ik er ook beelden bij. Je kunt natuurlijk altijd je eigen beelden erbij kunt maken. Een van de deelnemers in mijn groep komt altijd aan het eind van de les met een beeld hoe de les in haar heeft gewerkt. Zo mooi om dat terug te horen en die uitnodiging van je eigen creativiteit gebruiken hoort ook bij de les.
De titel van de ademlessen is: ‘Geef jezelf meer ademruimte!’
No comments yet.