Op het blog over houding gaf René Maurer een reactie over de relatie tussen je lichaamshouding en hoe je je voelt. Hij merkt op, dat je houding ook zeer veel te maken heeft met hoe je jezelf op de wereld zet. Dat vraagt om een nadere uitdieping.
Amy Cuddy spreekt bij TEDtalks over ‘Your bodylanguage shapes who you are.’
Zij noemt wat je ziet aan iemands houding over hoe het met die persoon gaat lichaamstaal. En zij spreekt over de wisselwerking tussen die houding en hoe je je voelt en dat ze elkaar wederzijds beïnvloeden.
Amy vertelt vanuit eigen ervaring over haar onzekerheid, die zeer tot uitdrukking kwam bij het doen van presentaties op de universiteit. Ze kreeg het advies ’te doen alsof tot het vanzelf beter gaat’ oftewel ‘fake it till you make it’. Ze moest zichzelf daarvoor zekerder voor doen dan ze zich voelde en dat deed ze vooral vanuit een pose die zekerheid uitstraalt.
De strekking van haar verhaal is dat je je denken over jezelf daardoor verandert en dat dan de lichaamshouding meer vanzelf gaat, meer bij je past en dat je het dus wordt.
Dit is weer een heel ander aspect van houding. Het is een vorm van houding in de zin van rollenspel bedoeld om anders over te komen dan je je voelt. Amy Cuddy en haar team heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van je houding: hoeveel zelfvertrouwen je zelf voelt en hoe je over komt bij anderen daardoor. Er blijkt een indrukwekkende relatie tussen beiden.
Wat René vertelt is dat hij zich na een feldenkraisles anders voelt. En dat is exact wat er gebeurt. Door de grotere ruimte en het grotere gemak in het staan, de vanzelfsprekendheid in het rechtop zijn, zul je je ook anders voelen. Het gevoel ligt verankerd in de lichaamshouding: verander je de lichaamshouding dan verander je het gevoel. Maar ook: verander je het gevoel dan verandert je lichaamshouding.
Feldenkraislessen doen het vooral op die eerste manier. Vanuit de NLP (Neuro Linguistic Programming) en andere methoden werk je meestal aan een verandering in je denken en voelen.
Wat ik als ervaren feldenkraispractitioner aan Amy zie is dat haar houding niet van binnen uit is gekomen, maar vanuit wilskracht en doorzettingskracht. Wat ik juist zo goed vind aan de feldenkraislessen, is dat die je anders laten staan of zitten door de veranderingen die in je houdingsgewoonten ontstaan door de les. Van daaruit voel je je ook anders.
Het is vaak geen blijvende verandering als je vervolgens weer in je dagelijkse beslommeringen komt en doorgaat zoals je het altijd deed. Het je heel bewust zijn van het nieuwe gevoel helpt je het langer mee te nemen in je leven van alle dag. Bij elke nieuwe bewegingsles wordt de verandering dieper, intenser en vertrouwder. Langzaam aan verschuift je fysieke ervaren van jezelf, je manier van denken en voelen en zul je in hoe je in leven staat definitief en haast onmerkbaar veranderen. Dit wil zeggen dat je zelfbeeld veranderd is.
Het verschilt per persoon hoe sterk je in je vaste gewoonten blijft of hoe open je staat voor verandering. Daardoor verschilt het ook per persoon hoe snel die verandering in een andere levenshouding merkbaar is, dus een veranderd zelfbeeld wordt.
Als het leven weer een wat sterkere wissel trekt zul je onwillewkeurig weer in je oude, sterker ingesleten gewoonten glijden. De kunst is het eerder op te merken, wat bewegingen te doen die eerder werkzaam waren en zo weer je nieuwe gewoontes en gevoelens terug te vinden.
Hoe sterker je dat proces bewust bent, kunt toepassen, hoe minder heftig zul je mee deinen met alles wat er in je leven gebeurt. En dat is een leven in balans.
En wat Amy Cuddy en haar team in hun onderzoeken vonden, is dat het effect vooral met ‘present zijn’ te maken zou hebben. Dat is natuurlijk waar feldenkraislessen je in het bijzonder mee ondersteunen: een sterker lichaamsbewustzijn, een sterker aanwezig zijn daardoor.
Misschien herken je bovenstaande in je eigen leven: Amy´s verhaal of ervaringen door het doen van feldenkraislessen of anderszins iets waar je aan denkt als je dit leest. Ik stel persoonlijke reacties op dit verhaal zeer op prijs, het maakt het twee richting verkeer en geeft mij aan waar jij als lezer in geïnteresseerd bent.
hallo Tjitske,
volkomen mee eens, de buitenkant is een afspiegeling van de binnenkant.
binnen chaos, dan buiten ook. Maar de meeste buitenkant is een kwestie van jezelf leren accepteren zoals je bent.
groeten, Martin Visser
Hallo Martin,
Is dat buitenkant wat je moet accepteren? Of bedoel je daar het uiterlijke mee, je fysieke vorm?
Hartelijke groet, Tjitske