Vragen je voeten wel eens om aandacht, bijvoorbeeld doordat ze pijn doen?
Heb je wel eens een blessure aan je voeten of enkelgewricht gehad?
Heb je wel eens last van stijfheid in je voeten of enkels?
Voeten worden wel onze onderdanen genoemd. Als ze regelmatig pijn doen worden ze in plaats daarvan stoorzenders. Daardoor heb je de neiging ze te gaan ontzien. Doordat je ze minder gebruikt verzwakken en verstijven je voeten, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.
Je voeten bestaan uit veel verschillende botjes die samenwerken in alle bewegingsfuncties, zoals staan, lopen, hardlopen of springen. Als er in die botverbindingen, de kleine voetgewrichtjes, een verstarring ontstaat raken andere gewrichten makkelijk overbelast.
Regelmatig kom ik in de praktijk mensen tegen met geheel verstarde voeten. Zij hebben zich niet gerealiseerd dat hun voeten zo stijf zijn. Door te laten voelen hoe het ook kan zijn – meer flexibiliteit, meer levendigheid – komt er een soort hernieuwd waarnemen in die voeten.
Extra aandacht
Behalve gebeurtenissen in ons leven, zoals een verstuiking van de enkel of een gebroken botje, zijn er andere redenen waarom de voeten wel wat extra aandacht kunnen gebruiken:
• Je hebt je voeten meestal in schoenen. Als je nu je aandacht naar je voeten brengt, kun je ze dan in je schoenen voelen? Meestal voel je je voeten pas als de schoenen knellen, maar dan voel ze doordat ze pijn doen. Er is ook een ander voelen, de aanwezigheid van je voeten, je tenen, je hielen voelen. Dat is je bewust zijn van de communicatie tussen de sensoren in je voeten en je hersenen, die er anders meer onbewust is.
• De grond waarop je loopt is over het algemeen vlak, waardoor er minder prikkels zijn om door te geven naar je hersenen.
• Je voeten zijn het verst van je hersenen verwijderd en de zenuwbanen ernaartoe het langst in je lichaam. Dat heeft gevolgen voor de helderheid van het voelen van je voeten. Het vraagt om extra aandacht.
• In je voeten eindigen veel van de in je lichaam aanwezige energiebanen, die acupuncturisten gebruiken. Hoe open stroomt die energie bij jou?
Als je hersenen gelijkvormige prikkels krijgen – zoals wanneer je voeten afgeschermd zijn door je schoenen en/of wanneer je op vlak terrein loopt – gaan je hersenen er minder aandacht aan geven. Ze vallen als het ware in slaap. Er is iets nieuws nodig wat je hersenen weer activeert en wakker en alert maakt.
Blotevoetenpaden
De Chinezen weten deze dingen al eeuwen. Ga naar een park in welke stad dan ook in China en je vindt er duizenden kiezelstenen in prachtige patronen. Mensen trekken hun schoenen uit en lopen over de kiezelstenen om een betere gezondheid te bereiken. Het activeert de bloedcirculatie, de sensoren in de huid en laat de energie vrij stromen door de verschillende energiebanen.
Tegenwoordig vind je deze ‘blotevoetenpaden’ ook in Nederland op verschillende plaatsen. Meestal zijn er dan verschillende materialen waar je over heen loopt met je blote voeten. Deze paden hebben afwisseling in de prikkels via:
• verschillende hardheden, zoals stenen of houtchips.
• verschillende structuren, zoals fijn grint of grotere kiezelstenen.
• verschillende temperaturen, zoals het verschil in temperatuur tussen hout, zand en steen.
Al die verschillende prikkels maken je voeten weer wakker en alert en geven je een beter gevoel van evenwicht. Ook het lopen op bospaden, door herfstbladeren en op het strand hebben een soortgelijk weldadig effect.
Zelf thuis activeren
Thuis kun je je voeten activeren door met je voet op iets ongewoons te gaan staan: een zacht balletje, een hard balletje, een knikker, een bolletje wol of een paar sokken in een bolletje. Je gaat een poosje vol aandacht met een deel van je voet op het voorwerp staan, wacht tot je voet de nieuwe situatie accepteert en dan ga je weer gewoon op de vloer staan. Dat geeft een heel ander gevoel. Je kunt steeds met een ander deel van die voet erop gaan staan, waardoor je steeds weer nieuwe aanpassingen moet maken. Als je dat eerst steeds met dezelfde voet doet kun je het verschil in je voeten langzaam steeds groter maken. En dat helpt ook de hersenen prikkelen. Die worden helemaal actief als je ze verschillen laat voelen.
Heb jij ook ideeën over hoe je je voeten kunt stimuleren en meer bewust aanwezig laten zijn? loop je thuis ook op schoenen of ook wel op sokken of blote voeten? Hoe zou jouw blotevoetenpad eruit zien? Wat hebben jouw voeten nodig?
Via de reply knop linksboven onder de titel kun je je commentaar achter laten!
Op zaterdag en zondag 10 en 11 november organiseert het Feldenkraiscentrum Utrecht de workshop ‘Op grote voet leven.’ Meer informatie over deze workshop vind je hier.
Hoi Tjitske, mooi en uitnodigend artikel. Mijn ideeën: voeten dompelen in koud/warm bad om de beurt.Kan ook verschillende etherische olies erin doen voor dezelfde effect). Op een stevig dienblad of in een grote kom- zand, rijst of andere korrelig materialen (kleine bonen, papier snippers, herfst bladderen, hout snippers) neerleggen, en erop staan, bewegen of zitten en met je voeten spelen.(Ook kan je ze alvorens verwarmen). Zittend, je voeten in een kom met verschillende Gel achtige stoffen (scheerschuim, deeg..) dompelen en bewegen.Op lege eieren dozen springen, tegen verschillende stoffen, randen wrijven. Met een veertje langs de voetzolen en de bovenkant strijken.Op de grond liggend met de voeten op een muur “lopen” naar boven. Knikkers van een kom naar een andere kom met je tenen verplaatsen…Veel plezier, yael
Hallo Yael,
Wat een hoop tips. Erg leuk. Bedankt!
Vooral die voorverwarmde dingen in een bak of een kersenpittenzak leegschudden lijkt me prettig voor je voeten. Daar gaan mijn voeten al vanzelf naar hunkeren bij het lezen ervan.
Hartelijke groet, Tjitske
Beste Tjitske,
Door je vragen ben ik al wat meer aandacht gaan geven aan mijn voeten en dat geeft veel plezier! Om de voetzolen te stimuleren rol ik mijn voeten over een zachte tennisbal of een harde houten rol. Mijn oude hardloopschoenen met hun dikke zolen verving ik door ‘blotevoetenschoenen’: teenschoenen met dunne, soepele zolen. Daar ben ik nu voorzichtig op aan het trainen. De harde stoep is even wennen, maar ik draaf met plezier over veerkrachtige bospaden en stevige zandweggetjes en zoek de ribbels op in een bandenspoor. Verrassend en bevrijdend, ik kijk dan ook uit naar de Feldenkrais voetenworkshop.
Groeten van Jacqueline
Hallo Jacqueline,
Dat klinkt echt heel goed! Leuk om dan vervolgens nog een heel weekend die aandacht en dat plezier te intensiveren.
Tot morgen!
Hartelijke groet, Tjitske
Op 9 en 10 november 2013 heb ik de Feldenkrais voetenworkshop van Tjitske gevolgd. De bedoeling was om de ingebouwde intelligentie van mijn voeten weer wakker te schudden. Dat is gelukt: mijn voeten zijn een stuk slimmer geworden en weten nu veel beter hoe ze de grond goed kunnen voelen, met veel meer contact afwikkelen en hoe ze mij overeind kunnen houden als ik op een been sta met sokken aantrekken of tango dansen. En na 3 maanden zijn ze nog steeds slim. Een aanrader!
Hallo Henk,
Geweldig zo’n enthousiaste reactie na 3 maanden. Aan het eind van elke workshop is iedereen altijd echt enthousiast, maar daarover na zo’n tijd nog een bericht horen is echt heel fijn. Wat goed dat je het bij je hebt weten te houden. Doe je nog steeds bewegingen uit de workshop of het houd je ze in je dagelijkse activiteiten intelligent?
Ik ben sinds 3 jaar , na een herseninfarct verlamd en gisteren bij een feldenkraistherapeutebad geweest, die me aanraadde op mijn blote voeten te gaan lopen, maar ik zie daar erg tegenop, omdat de verlamde voet heel gevoelig of beter gezegd pijnlijk is, denkt u dat het bij kan werken aan mijn herstel en ik uiteindelijk weer zal kunnen lopen?