Met beide voeten op de grond staan

Voeten, knieën en/of heup klachten is iets wat veel voorkomt bij mensen die met mij afspreken voor een individuele sessie Functionele Integratie.

Ik begin altijd met kijken naar hoe ze staan en of ze meer gewicht hebben op hun rechtervoet of meer op hun linker. En hoeveel verbinding er is vanuit het bekken of vanuit het hoofd naar de rechtervoet en vandaar naar de linker.
Dan vraag ik:

  • voel eens waar je meer gewicht neemt, rechts of links?
  • voel eens of je in beide voeten evenveel gewicht laat rusten?
  • voel eens of je beide benen even stabiel voelen, zou je op allebei je benen even makkelijk op 1 been kunnen staan?

Geregeld is dan het been dat de klachten heeft degene die meer gewicht heeft of waar meer stabiliteit is.

we hebben vaak veel gewoontes in hoe we op onze voeten staan

we hebben vaak veel gewoontes in hoe we op onze beide voeten staan

Verrassend toch? Je zou het precies andersom verwachten. Door de pijnklachten ga je gemakkelijk compenseren door meer op het andere been te gaan staan.
Dat is veel gemakkelijker te verklaren. En dat zal ook best vaak het geval zijn.

Als je meer gewicht draagt aan de kant waar je je voet, knie en/of heup klachten hebt is het eigenlijk een voor de hand liggende verklaring dat die situatie er al was toen je klachten kreeg. Dat je gewoontepatroon zo is dat je meer gewicht op 1 been zet. En ondanks de klachten blijf je dat doen omdat dat iets is wat je je niet bewust bent. Zou het dan niet zo kunnen zijn dat je klachten iets te maken hebben met het meer gewicht dragen op dat been? Dat je doordat je daar meer gewicht neemt, daar overbelast?

Op beide voeten evenveel gaan staan helpt je uit ongemerkte gewoontes te komen en andere keuzes te maken in die gewoontes.

balanceren maakt je voeten actief en sensibel en je hele lichaam antwoordt

balanceren maakt je beide voeten actief en sensibel en je hele lichaam antwoordt

Gelijk verdelen van je gewicht over beide benen kun je het beste voelen als je voeten zachter, flexibeler en intelligenter zijn. Dat is iets waar in onze cultuur voortdurend aandacht aan gegeven zou moeten worden, omdat de voeten in hun sensoren afstompen door onze schoenen en de vlakke weg waar we op lopen.

Al eerder schreef ik een blog over de voeten. Zie https://www.feldenkraisutrecht.nl/stilstaan-bij-je-voeten/ Daar schreef ik ook een paar tips hoe je op simpele wijze je voeten wakkerder kunt maken zodat je makkelijker kunt voelen hoe ze je gewicht dragen. Verder zijn daar in de reacties een aantal tips gegeven door Yael Karo en Jacqueline Kooi: bijvoorbeeld wisselbaden, experimenteren met verschillende materialen om op en in te staan en blote-voeten-schoenen gebruiken voor het hardlopen.

Wat je kunt doen om beter te voelen op welke voet je meer gewicht hebt?

Vanuit staan een aantal malen je gewicht meer naar je rechtervoet brengen. De linker blijft ook vol in contact, maar het gewicht breng je zoveel als je linkervoet toelaat naar rechts en dan weer terug naar het midden. Neem waar hoe je dat doet in je voetzool, maar ook waar in je lichaam je beweegt waardoor je je gewicht vooral rechts krijgt. Als je terug naar het midden gaat voel je hoe het gewicht zich weer verdeelt over je beide voeten. Hoe voelt dat? Dan een aantal malen naar je linkervoet op dezelfde manier. De voet waarnaartoe je de minste verandering hoeft te maken is meestal degene die gewoonlijk meer van jouw gewicht heeft, dus waar je minder bewegingen merkt in je bekken, heupen, borstkas.
Dan kun je de beweging afwisselend rechts en links doen en steeds luisteren naar je voetzolen hoe ze meer gewicht nemen en wat je tegelijk doet in je knieën, je heupen, je bekken, je wervelkolom, je schouders, met je hoofd. Vooral luisteren naar de verschillen die je daarin opmerken kunt. En steeds met een duidelijk rustpunt op je beide voeten. Al bezig zijnde met voelen naar verschillen zal je brein antwoorden door de verschillen minder sterk te maken, meer gelijkheid te zoeken.

Laat je me in een reactie hieronder weten wat je opmerkt als je deze bewegingen doet?

Voorjaar 2025 gaan de wekelijkse lessen over de voeten ‘Stilstaan bij je voeten’. Zie hier voor meer informatie!

, , , , , , ,

2 Responses to Met beide voeten op de grond staan

  1. Sabouschka Zoumouroda 09-06-2016 at 09:24 #

    Hallo Tjitske,

    Zo leuk om te lezen dat wij soortgelijk mensen begeleiden met ons lichaamswerk.

    Ik zeg altijd dat de schoenen de gevangenissen van onze voeten zijn. We moeten ze bevrijden door veel op blote voeten op het strand en in het bos te wandelen. Ook thuis kun je op blote voeten of – wanneer het kouder is – op sokken lopen. Wel oppassen natuurlijk dat je dan niet uitglijdt.

    Dit is een mooie oefening die je hier beschrijft. Gewicht verplaatsen en waarnemen wat dat met de rest van je lichaam doet. Balans durven verliezen en een nieuwe verdeling van het lichaamsgewicht vinden. Daar werk ik veel mee in mijn danslessen.

    Groetjes,
    Sabouschka
    https://purebellydance.nl

    • Tjitske de Boer 09-06-2016 at 12:52 #

      Hallo Sabouschka,

      Ja, wij hebben overeenkomstige doelen. Jij via je buikdanslessen van binnen uit en geankerd in Body Mind Centering en ik met mijn Bewustzijn door Bewegingslessen uit de Feldenkrais Methode.

      Uiteraard is er ook een verschil. Voor jou is gewicht verplaatsen zoals ik voorstel in de beweging aan het eind van mijn blog gekoppeld aan balans en evenwicht verliezen. Ik zou je willen uitdagen om zo binnen je draagvlak te blijven dat je je evenwicht niet hoeft te verliezen en er ook geen evenwichtsreactie wordt opgeroepen. Dan ga je die kleine minimale bewegingen van binnen voelen in alle gewrichten waarmee je lichaam zich aan de veranderde situatie aanpast. Door dat te herhalen krijg je bewegingsruimte waardoor je gemakkelijker met balans kunt spelen en waardoor je ook in het buikdansen meer speelruimte hebt.

      Toen we elkaar ontmoeten stelde je voor samen een workshop te geven. Dat is er nooit van gekomen. Zelfs niet ons plan om bij elkaar mee te doen om zo bevrucht te worden. Het is nog steeds een goed plan.

      Hartelijke groet,
      Tjitske

Geef een reactie