Waarom koos ik deze twee bewegingen voor de gratis audiolessen?

Wat maakt dat feldenkraislessen ‘Bewust worden door Bewegen’ zo’n positief effect hebben op ons hele systeem: zoals gemakkelijker bewegen, beter evenwicht, betere coördinatie, verbetering van de energetische doorstroom in de energiebanen, rustiger ademhaling, meer rust in het hoofd en een veel positiever humeur? Dat is wat ik hier ga proberen uit te leggen.

Hoe de gewoonte van een cultuur veel bepaalt

Eigenlijk is in onze cultuur bewegen zonder het bewust waar te nemen gebruikelijk. Dat betekent dat we doorgaans niet voelen als we bewegen. Wat we wel voelen is als er pijnklachten komen opzetten. Die ontstaan juist vaak doordat we niet merken wanneer er in ons lichaam stukjes niet meedoen. Dat we ons in die stukjes ongemerkt stijf houden en zo tegen werken.

Voelend bewegen

Belangrijke elementen in de feldenkraisles zijn voelend bewegen en de lesopbouw, de stapjes in de les. Deze twee maken dat allerlei spiergroepen, die elkaar voorheen alleen maar in de weg zaten, nu gaan samenwerken. En die maken dat voorheen vast gehouden stukjes in ons lichaam meer in het geheel gaan passen en daarom kunnen loslaten.

Romp als bewegend element in al je bewegingen

Eigenlijk zou elke beweging een meegeven of een andere manier van samenwerken in ons hele lichaam behoren te geven. Maar hoe vaak beweeg je in een lichaamsdeel, terwijl je de rest gefixeerd houdt? Ook vast gehouden emoties om wat voor reden dan ook, maken dat die samenwerking vaak ver te zoeken is. Wat de meest voorkomende vasthoudplek is, is volgens mij de romp. Juist daar meegevend in elke beweging, precies zoveel als past, maakt bewegen pas echt gemakkelijk, licht en elegant. Hoe meer beweging in de romp, dus in de wervelkolom en de borstkas, hoe vrijer ook de ademhaling wordt en dat heeft een groot effect op ons emotionele voelen.

Draaibewegingen

Mijn favoriete beweging en meest behulpzame beweging is de draaibeweging, waardoor de borstwervelkolom en borstkas in de beweging mee gaan doen. Vaak proberen we onbewust vooral in de taille te draaien en wordt de borstkas stijf gehouden. Maar de wervelkolom is anatomisch zo gestructureerd dat het in de taille, dus de lendenwervels, minimaal kan draaien. Daar wel proberen te bewegen in de draai veroorzaakt alleen maar rugklachten, tot hernia’s aan toe. Draaibewegingen nodigt de borstwervelkolom uit in de draaibeweging mee te komen, wat vervolgens dan weer, via de ribwervel-verbinding, aan de borstkas meer vrijheid en meer ruimte geeft. Gevolg is dat de draaibeweging meer gebeurt waar het wel kan, waardoor het overbelaste gebied van lendenwervels en bekken wordt ontzien. Ook bij andere klachten: nek-, schouder-, heup- en/of knieklacht is het vrijer worden van de borstkas essentieel. Klachten ontstaan waar de krachten in de botstructuren niet door kunnen gaan. De borstkas is hier een belangrijke blokkade in bewegingen van armen, benen en/of hoofd.
Dat is de reden dat ik voor mijn gratis audiolessen voor twee draaibewegingen heb gekozen, de eerste op de zij liggend en de tweede zittend.

Bewegen met zo weinig mogelijk houdingsspieren aan het werk

Bij een les op de grond liggend hoeven we ons niet druk te maken over het rechtop zijn. Daardoor kunnen de verschillende lichaamsdelen veel sneller gaan samenwerken. Het is bewegen waarbij de zwaartekracht eerder een helpende rol heeft. Zittend valt dat voordeel weg, maar de meeste mensen zitten een heel groot deel van hun studerende en werkzame leven. Daardoor is het belangrijk ook hier dit verbindende bewegen te zoeken, ook al is dat lastiger.

Hoe met deze lessen aan het werk te gaan

Stel dat je dit positieve effect zou willen bereiken alleen met deze twee lessen, dan raad ik je aan met de les op de zij liggend te beginnen en die een tijdje dagelijks te doen, soms met de audio en steeds vaker zonder, soms de hele les en dan weer alleen het deel met de armen, of het deel met de benen of de combinatie van die twee. En dan de zittende les een paar keer, waarna je steeds één keer die liggende beweging tussendoor kunt doen. Als je merkt dat je je aandacht er niet meer bij kunt houden, houd je er een poosje mee op om dan weer opnieuw op te bouwen. Vaak hoor je compleet nieuwe dingen of merk je dat je lichaam intussen heel veel heeft verwerkt en geïntegreerd.
Mocht je vragen hebben stel ze dan hier, omdat je meestal niet de enige bent met die vraag.

Elke les geeft een nieuw perspectief

Moshe Feldenkrais heeft niet voor niets meer dan duizend lessen ontwikkeld. Dat is omdat elke les een andere ingang heeft, soms gemakkelijk en geheel vanzelfsprekend, soms alsof je je eigen lijf niet meer snapt. Elk van deze lessen heeft bovenstaand effect en dit effect stapelt bij elke les naar een groter en meer permanent effect. Het is dan ook in het geheel niet alleen voor mensen met klachten, maar ook om meer plezier in bewegen te hebben en je volledige potentieel te leven. En om te genieten van je eigen wakkere en bewuste lichaam.
Dus ben je geïnteresseerd geraakt, kijk dan eens op mijn website naar wat mijn programma steeds weer te bieden heeft.

2 Responses to Waarom koos ik deze twee bewegingen voor de gratis audiolessen?

  1. Fieneke Griffioen 04-09-2024 at 08:39 #

    Beste Tjitske,

    Dank voor de gratis lessen!
    Ze waren heel herkenbaar voor mij, omdat ik tijdens mijn mindfulnessopleiding bij Peter van Burken ook 8 lessen van jou heb meegekregen.
    Het is heel fijn, rustgevend en bewustmakend van eigen lichaam, om jouw lessen te ervaren.
    Ik blijf op de hoogte via jouw mailing en zal vast weer eens een lessencyclus digitaal gaan volgen, niet vanwege klachten, maar wel om het ouder worden te ondersteunen met deze bewuste aanpak.
    hartelijke groet, Fieneke Griffioen

    • Tjitske de Boer 11-09-2024 at 09:46 #

      Ha Fieneke,
      Ja, als je mij al hebt meegemaakt in de mindfulnesstraining is het inderdaad heel herkenbaar. Nog steeds voel ik bij elke les die ik zelf doe of van iemand anders krijg een soort thuiskomen in mijn lichaam. Compleet zijn.
      Dankjewel voor het me teruggeven dat je er wat aan hebt en wat het met je doet!
      Hartelijke groet,
      Tjitske

Geef een reactie